Groep IDEWE: Baanbrekende Werkgever '25

Deel deze organisatie
LinkedIn Facebook Twitter

Groep IDEWE biedt preventie en welzijn op maat. Groep IDEWE telt meer dan 1.000 gekwalificeerde medewerkers en werkt vanuit 11 regionale kantoren (Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Wallonië, Roeselare en Turnhout) en één centrale hoofdzetel (Heverlee-Leuven). Zo ondersteunt Groep IDEWE 35.000 werkgevers en meer dan 870.000 werknemers bij het opzetten van een veilige werkomgeving.

Groep IDEWE bestaat uit IDEWE vzw en IBEVE vzw. IDEWE vzw is de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in België met een territoriale erkenning voor het ganse land. Voor IDEWE gaat een preventiebeleid opzetten verder dan arbeidsgeneeskunde alleen. Het bestrijkt ook de domeinen van veiligheid, hygiëne, psychosociale aspecten, ergonomie en milieu. IBEVE vzw is een zusterorganisatie en staat in voor de domeinen veiligheidscoördinatie, arbeidsveiligheid, milieu, energiebeheer en industriële hygiëne op het werk. IBEVE doet aan preventie in domeinen die wettelijk niet onder een externe dienst vallen.

Groep IDEWE gelooft in interdisciplinaire dienstverlening. Groep IDEWE gaat een partnership aan waarbij samen met de klant aan preventie en welzijn wordt gewerkt. Groep IDEWE wil zich ook in toenemende mate inzetten om een zo goed mogelijk antwoord te bieden op de uitdagingen binnen verschillende doelgroepen en/of sectoren. Nieuwe evoluties, praktijken, wetgeving, elektronische vereenvoudiging van taken … worden op de voet gevolgd.

Voor meer info, surf naar www.idewe.be.

Wat maakt ons een Baanbrekende Werkgever?

IDEWE zoomt in op DEI (Diversity, equity, and inclusion), met het oog op de verdere uitbouw van duurzaam inclusief HRM beleid.
Diversiteit en inclusie staan meer dan ooit op de publieke agenda. Dat dit thema ook binnen onze organisatie vandaag meer aandacht verdient, is gebleken uit de bespreking van het maturiteitsrapport van Baanbrekende Werkgever. We leren daaruit dat de standpunten en ervaringen op dit domein erg uiteenlopend zijn, maar ook dat het algemeen belang en de impact ervan op welzijn erkend wordt. Een mooi aanknopingspunt om te exploreren wat we binnen dit domein kunnen leren en toevoegen aan ons globaal welzijnsbeleid.

Eerste inzichten
We stellen vast dat wat tot voor kort 'vanzelfsprekend' leek binnen onze organisatie, vandaag door verschillende partijen (werknemers, klanten, samenleving) in vraag wordt gesteld. De in onze cultuur ingebakken geldende principes of impliciete waarden zoals wederzijds respect, verbindend werken, neutraliteit en loyaliteit worden gechallenged op hun concrete toepassing in de praktijk. Ze vragen een hertaling naar de context van vandaag.

Volgende vragen nemen we heen doorheen dit traject:
• Hoe is het gesteld met het bewustzijn binnen onze organisatie?
• Zijn we met de ‘juiste’ zaken bezig?
• Moeten we bepaalde thema's meer 'zichtbaarheid' geven?
• Hoe gaan we om met specifieke vragen of wensen van individuen of groepen in onze organisatie?
• Wat als er binnen deze context conflicten ontstaan? Welk kader bieden we?

‘Verbindend samenwerken’ met inclusieve handvaten
‘Verbinden samenwerken’ is een kernwaarde binnen onze organisatie. We vinden het dan ook vanzelfsprekend dat elke nieuwe medewerker doorheen het onboardingtraject kennis kan maken met de principes van ‘verbindende communicatie’. Onze medewerkers krijgen er concrete handvaten aangereikt om effectief en empathisch te leren communiceren. Ze leren hoe je gevoelens en behoeften helder kunt uiten, en hoe je naar anderen kunt luisteren zonder te oordelen. Dit bevordert betere relaties en meer begrip in interacties, zowel persoonlijk als professioneel.

Maar is dit (nog) voldoende? Wat als we geconfronteerd worden met lastige situaties waar de behoeften niet helder geformuleerd kunnen worden? Wat als onze vooroordelen een loopje met ons nemen?

Binnen dit traject van Baanbrekende Werkgever engageren we ons ertoe om te onderzoeken wat er vandaag leeft in onze organisatie met betrekking tot DEI. Daarnaast willen we luisteren naar de ervaringen op de werkvloer en op zoek gaan naar eerste concrete acties. We willen met dit traject inzichten op doen en stappen zetten zodat onze manier van omgaan met elkaar, mee kunnen laten evolueren met de tijdsgeest en de noden van onze medewerkers.
We organiseren workshops waarin we:
• in dialoog gaan met leidinggevenden, werknemers en directie om vinger aan de pols te houden met de ervaringen op de werkvloer;
• handvaten en inzichten aanreiken in kader van DEI;
• kennisdeling en ervaringsuitwisseling stimuleren;
• aandachtig luisteren naar welke kansen er nog liggen om ons welzijnsbeleid aan te vullen.

De start van een continu leerproces naar een meer inclusief HRM beleid.

Doorheen dit traject zijn we vertrokken vanuit de stelling dat ‘niemand de wijsheid in pacht heeft’, en dat er openheid is voor verschillende inzichten en ervaringen. De basis voor deze kwalitatieve dialoog is een nieuwsgierige houding, een ‘fouten maken mag’ attitude en mildheid naar elkaar om te luisteren zodat we een volledig beeld krijgen van de werkelijke ervaringen en noden van onze werknemers.

• We laten ons inspireren door good practices van andere organisaties doorheen de sparring en champion sessies.
• We integreren actuele inzichten vanuit onderzoek.
• We evalueren of we bepaalde inzichten en afspraken expliciet moeten maken in een ‘code of conduct’.

De inzichten en ervaringen zullen vervolgens met directie besproken worden en vormen de start van de verdere uitrol van dit leertraject.

Iedereen is anders, maar heeft recht op gelijkwaardige ondersteuning
We erkennen dat de evoluties in de samenleving vandaag medewerkers voor behoorlijke uitdagingen zetten, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Bij IDEWE denken we dan ook niet alleen aan dat gezond lichaam, maar ook aan die gezonde geest. Zo kan elke medewerker gebruik maken van ons BloomUp-aanbod, een laagdrempelige digitale inrijpoort naar psychologische hulp. Gratis én voor elke werknemer beschikbaar!

Dat dit continu leerproces in de toekomst verder gezet wordt, is duidelijk. Het thema inclusie is echter niet nieuw binnen onze organisatie, getuige dit filmpje van zo’n 2 jaar geleden. Weer maar eens een bewijs dat ‘verbindend samenwerken’ geen lucky shot is, maar een langetermijn engagement en blijvende inspanningen vraagt.


ONTDEK ONZE ORGANISATIE

Deel deze organisatie
LinkedIn Facebook Twitter

JOIN THE MOVEMENT!

Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.

WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVER