UZ Brussel: Baanbrekende Werkgever '25

Deel deze organisatie
LinkedIn Facebook Twitter

Het UZ Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 4.000 medewerkers, waaronder artsen, verpleegkundigen en medewerkers in ondersteunende diensten. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije Universiteit Brussel en is gelegen op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is UZ Brussel jaarlijks goed voor 30.779 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 412.246 raadplegingen en 78.840 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit.

Wat maakt ons een Baanbrekende Werkgever?

Het UZ Brussel nam voor de derde keer op rij deel aan het certificatietraject. De vorige jaren werd ingezet op de pijler ‘Minder, slimmer en groener onderweg’ waar we onderzochten waarom medewerkers weinig aan carpooling doen. We experimenteerden met een vernieuwd carpoolplatform. Vorig jaar kozen we voor het thema ‘Talentmanagement’. Dit jaar kozen we om aan een inclusieve en verdraagzame cultuur te werken.

In 2022 zijn we gestart met een Strategische LeiderschapsAgenda (SLA). Dit initiatief werd gelanceerd vanuit verschillende directies binnen de ondersteunende diensten met als doel ‘Ontzorg de Zorg’. Door de ondersteunende diensten te verenigen hopen we ons voor te bereiden en te (her) organiseren om de steeds snellere evoluties binnen het ziekenhuis, de gezondheidszorg en de maatschappij proactief, efficiënt en duurzaam aan te pakken. Binnen de SLA definieerden we 6 strategische handvaten met hierbinnen diverse werkgroepen. In het handvat ’Cultuur’ werd de werkgroep “Diversiteit en Inclusie” opgestart om aan een verdraagzame en inclusieve cultuur te werken. Het leek ons dan ook ideaal om dit thema naar voor te schuiven binnen het certificatietraject Baanbrekende Werkgever. Onze uitdaging is om een beleid m.b.t. diversiteit en inclusie uit te werken.

We wensen een gedragscode op te stellen om een verdraagzame en inclusieve cultuur te ontwikkelen. Als organisatie erkennen we namelijk dat we een verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van alle medewerkers om hen de nodige ondersteuning te geven om een inclusieve cultuur te bevorderen. Een gedragscode maakt aan alle medewerkers duidelijk welk gedrag er van hen wordt verwacht om dit te realiseren. Het geeft ook een houvast indien medewerkers geconfronteerd worden met niet wenselijk gedrag. Naast een positief effect voor de organisatie draagt dit ook bij tot de persoonlijke groei van de individuele medewerker. In eerste instantie is de scope gericht op inclusie. Later wensen we ook meer in te zetten op diversiteit.

In kader van bovenstaande invalshoeken deden de leden van de werkgroep Diversiteit en Inclusie inspiratie op bij o.a. IMEC, Stad Gent en MIVB. Ook gaven de champions sessions en sparring sessions van Baanbrekende Werkgever zuurstof om hiermee intern verder aan de slag te gaan. Daarnaast hebben we ons het wettelijk kader en good practices eigen gemaakt door de kennisdeling van UNIA en Actiris. De gedragscode is slechts de start. In de volgende fase zullen we de cultuur van inclusiviteit en verdraagzaamheid doen leven door een bewustwordingscampagne binnen het UZ Brussel en workshops voor de medewerkers, leidinggevenden, HR-medewerkers etc.

ONTDEK ONZE ORGANISATIE

uz brussel

Deel deze organisatie
LinkedIn Facebook Twitter

JOIN THE MOVEMENT!

Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.

WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVER