De FSMA heeft als financieel toezichthouder heel wat impact. Ze treedt op als beurswaakhond en beschermt ons in de financiële wereld.
De FSMA, voluit de Financial Services and Markets Authority (Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten), bestaat sinds 2011. “Sindsdien kenden we een constante uitbreiding van onze bevoegdheden”, vertelt voorzitter Jean-Paul Servais. “Lees je krantenkoppen als ‘Cryptoaanbieders krijgen strengere regels opgelegd’, dan zit de FSMA daar voor iets tussen.”
De voorbije tien jaar groeide de FSMA uit tot een moderne en dynamische overheidsorganisatie. Ondervoorzitter Annemie Rombouts legt uit hoe de FSMA de eigen medewerkers centraal stelt: “we investeren resoluut in onze mensen omdat we geloven in de return op lange termijn”.
Maximale leermogelijkheden. Toezicht houden leer je door het te doen, door met veel verschillende situaties geconfronteerd te worden. Om nieuwkomers te helpen toezichtsreflexen aan te kweken werkt de beurswaakhond met interactieve integratietrajecten: maandelijkse workshops waarbij alle verschillende diensten van de FSMA hun werking en actieterrein voorstellen. De nieuwkomers werken samen in groepjes aan cases. “Zo leert iedereen de organisatie kennen, ook buiten zijn team. We merken een heel steile leercurve bij de nieuwkomers, doordat de cases concrete toepassingen zijn”, zegt Annemie Rombouts.
“Voorts is levenslang leren een absolute must”, stelt de ondervoorzitter. “De sector evolueert razendsnel, je moet je voelhorens uitsteken, de evoluties begrijpen, nieuwe wetgeving implementeren en nieuwe toezichtsinstrumenten bedenken, je moet je punt kunnen maken in een steeds wijzigend communicatielandschap, intern efficiëntie nastreven door te netwerken en olie in de radertjes te doen waar nodig.” Ook tijdens hun loopbaan biedt de FSMA haar mensen dus tal van opleidingsmogelijkheden en leermomenten.
Actief reintegratiebeleid. Niet alleen in goede dagen kunnen collega’s op ondersteuning rekenen, ook voor collega’s die door omstandigheden tijdelijk uitvallen gaat de FSMA een stapje verder. “In 2021 startten we zelf met re-integratietrajecten.” Die omvatten aangepaste uurroosters en takenpakketten, nieuwe functiemogelijkheden en buitenbudgetstelling. “Maar het menselijke contact blijft de grootste factor, zowel tijdens de ziekte als bij de terugkeer.”
Visibiliteit. “We trekken die directe, menselijke aanpak overal door, tot bij het directiecomité”, stelt voorzitter Jean-Paul Servais. Onder leiding van de voorzitter komen alle medewerkers maandelijks virtueel samen om dossiers toe te lichten. “Zo krijgen ze visibiliteit en erkenning voor hun werk. Het bevordert ook de informatiedoorstroming en verbondenheid tussen collega’s, over departementen heen.
De maatschappelijke opdrachten van de FSMA vertalen zich in zeer diverse métiers. Van toezicht op genoteerde ondernemingen over verzekeringsproducten tot virtual asset service providers, van preventief toezicht tot het opleggen van boetes. Alle domeinen vergen een eigen aanpak en eigen instrumenten. Er zijn 367 medewerkers met uiteenlopende opleidingen en de organisatie is relatief vlak. Hierdoor zijn er veel mogelijkheden tot interne mobiliteit, waardoor je als medewerker niet alleen veel verschillende segmenten van de financiële sector kunt leren kennen maar tevens de verschillende dimensies van toezichthouden én van de organisatie.
Als toezichthouder wil de FSMA een voortrekker zijn – en dus ook een baanbrekende werkgever. “Gekwalificeerde experten kunnen hier altijd terecht om hun kennis te verdiepen en te verbreden, maar we rekenen ook op hen om de organisatie naar een hoger niveau te tillen”, benadrukt Annemie Rombouts. De FSMA staat open voor alle initiatieven die leiden tot bredere kennis, grotere impact, meer efficiëntie, een betere proceservaring voor de instellingen onder toezicht. Elke medewerker kan daar op zijn eigen manier toe bijdragen. Over de troeven van een job bij de FSMA twijfelt de ondervoorzitter dus geen seconde: “Je kiest voor een job met impact en werkt in het algemeen belang. Je valt nooit in routine, want dingen veranderen zit in ons DNA. De FSMA huisvest een schat aan divers talent, wat ook de werkrelaties heel boeiend maakt.”
Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.
WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVERPowered by