De voorbije jaren nam Rumst een nieuw organisatieplan in gebruik. De gemeente verzamelde alle medewerkers en netwerkpartners in het Landschapskantoor, om zo meer in te zetten op innovatie, netwerken en welzijn. “Wij zorgen voor onze collega’s, en onze collega’s zorgen voor de inwoners.”
Rumst was ooit bekend om zijn kleiputten en steenbakkerijen. Vandaag is het een rustige gemeente in de Rupelstreek, tussen Antwerpen en Brussel. Elien Luypaert en Kathleen Reyniers, experten in mens en organisatie, zijn er sinds begin 2022 aan het werk in het lokale bestuur. Het was de uitgesproken visie van de gemeente die hen tot hun job aantrok. “Elk lokaal bestuur heeft een gelijkaardig takenpakket en een eigen identiteit”, vertelt Kathleen. “Ik herkende mezelf in de normen en waarden van Rumst, en zag mezelf in het klantgerichte en integere profiel van de medewerkers op de website.”
De profielen van die collega’s zijn uiteenlopend, maar één ding hebben ze gemeen: ze willen bijdragen aan de maatschappij. “Je toont maatschappelijke betrokkenheid door veilige fietspaden aan te leggen, jong en oud samen te brengen, kinderopvang te faciliteren of een buurtzorgwinkel uit te bouwen”, zegt Elien, “maar je doet dat evengoed via een correcte boekhouding.”
Volgens Elien en Kathleen onderscheidt Rumst zich van andere lokale besturen dankzij haar innovatieve karakter. “Bricks, bytes en behaviour vormden de fundamenten voor het nieuwe organisatieplan. Daardoor staan we nu waar we staan. Bricks slaat op de infrastructuur en houdt in dat medewerkers inspraak kregen in hoe hun werkplek eruitziet, door er een eigen toets aan te geven. We maakten onze loketten huiselijker en de digitale systemen toegankelijker.”
Kathleen vult aan: “Op het vlak van bytes rolden we structureel thuiswerk uit en gaven we elk personeelslid een werk-gsm, zodat iedereen vlot plaatsonafhankelijk kan werken. Voor het luik behaviour werkten we aan het waarderingsbeleid en een feedbackcultuur. In de toekomst zullen we extra inzetten op duurzame mobiliteit, door onze medewerkers warm te maken om zich om een meer duurzame manier te verplaatsen.”
Tijdens het traject focuste Rumst op verbinding met medewerkers en partners. “We kunnen dit niet alleen, maar we zijn ook niet alleen”, aldus Elien. “Naast de brandweer en politie hebben we nog veel andere waardevolle netwerkpartners. Met een van hen organiseerden we in juni voor het eerst het Landschapskantoor.”
Lokale ondernemingen en de eigen medewerkers co-werkten een week lang in openlucht. Er waren zo’n vijfhonderd deelnemers. “Met lekker eten en drinken, vormingen, en goede wifi uiteraard”, lacht Elien. “Zo inspireren we elkaar. We kregen alvast veel positieve reacties. Met dergelijke initiatieven maken we tijd vrij voor elkaar en creëren we een gevoel van verbondenheid, wat welzijn bevordert.”
Ontdek alle vacatures bij Baanbrekende Werkgever gemeente Rumst
Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.
WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVERPowered by