Het facility-departement van de gemeente Harelbeke staat met een hands-onmentaliteit in voor een nette, groene en veilige stad. Vorig jaar startte het departement zijn traject om als Baanbrekende Werkgever zijn arbeiders meer inspraak te geven. De eerste resultaten zijn intussen duidelijk zichtbaar.
Het facility-departement van Harelbeke staat in voor het onderhoud van openbare gebouwen, plaatsen en wegen. Het departement legde zijn visie vast met een focus op de organisatiecultuur. “We wilden bestaande spanningen wegwerken”, vertelt departementshoofd Frederique. “We onderzochten wat er leefde in het team en gingen samen op zoek naar oplossingen.”
In februari 2022 zat het hele departement rond de tafel. Ongeveer zestig arbeiders schreven anoniem op post-its neer waar zij ruimte voor verbetering zagen. Zo kwamen verschillende bezorgdheden aan het licht: verouderd sanitair voor de groendienst, onaangepaste werkkledij en de werking op extreem warme dagen, bijvoorbeeld, maar ook dat collega’s soms gereedschap lenen zonder dat te vragen. Ook kaartte het team aan dat de refter te klein was om met iedereen samen te zitten.”
Drie namiddagen lang boog een werkgroep zich over actiepunten. “We werkten bijvoorbeeld een hitteregeling uit”, zegt Aaron, die in de werkgroep zat. Hij is ploegverantwoordelijke van de groendienst. “We starten en stoppen nu vroeger, zodat we de grootste hitte niet moeten trotseren.” De quick wins waren vaak materieel. “We pasten de toiletten aan, deelden mutsen uit en losten het plaatsgebrek in de refter op. Andere actiepunten, zoals een hoffelijkheidscharter, werken we intussen verder uit.”
Op het einde van de rit, in november, legde het team zijn identiteit en organisatiecultuur vast. Frederique: “In het document is duidelijk omschreven waar we voor staan. Zo zijn we trots op ons werk, luisteren we naar elkaar en helpen we elkaar.”
Het team merkt positieve veranderingen. De sfeer is voelbaar beter. “Nu kom ik echt graag naar het werk”, zegt schilder Tjorven, die ook in de werkgroep zat. Siegfried, chauffeur bij de groendienst, vult aan: “Wanneer we samen lunchen, praat iedereen met elkaar. Voordien zat elke dienst apart. Door de veranderingen kunnen we ook vlotter werken. We krijgen meer gedaan.”
Nu komt het erop aan de schouders onder het project te blijven zetten. “We moeten blijven bekijken hoe we onze werking kunnen verbeteren”, aldus Chris, die instaat voor het elektrisch onderhoud van gebouwen. De leidinggevenden hervatten een coachingtraject. “Zo blijven we een luisterend oor en kunnen we het positieve effect behouden”, besluit Frederique.
Ontdek alle vacatures bij Baanbrekende Werkgever gemeente Harelbeke hier
Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.
WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVERPowered by