VDAB staat bekend als de motor die de arbeidsmarkt in Vlaanderen mee doet draaien. Maximaal inzetten op de competenties en talenten van mensen en hen kansen geven: die twee elementen vormen daarbij de rode draad, ook voor de eigen medewerkers van VDAB. “Jouw talent telt!”
VDAB kent de uitdagingen van de werkgevers maar al te goed. “Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt, kan een onderneming het zich niet meer veroorloven enkel op zoek te gaan naar witte raven”, zegt Katrien Vereecken, algemeen directeur organisatiebeheer bij VDAB. “Werkgevers moeten mensen met talent en werkgoesting zoveel mogelijk kansen geven. Er bestaat een uitgebreid aanbod aan opleidingsmogelijkheden en ondersteuning voor werkzoekenden én werkgevers.”
VDAB staat de werkgevers daar maximaal in bij. Katrien Vereecken: “We proberen in de eerst plaats hun noden in kaart te brengen, de competenties die ze zoeken. Van daaruit reiken we hen kandidaten aan en bespreken we welke stappen ze eventueel nog moeten zetten om zo snel mogelijk inzetbaar te zijn in de job. Dat kan gaan over het aanleren van bepaalde competenties op de werkvloer van het bedrijf, maar ook over taalcoaching voor anderstaligen.”
Maximaal kansen geven en inzetten op competenties en talenten van (toekomstige) werknemers, dat is wat Katrien Vereecken omschrijft als baanbrekend werkgeversbeleid. “Natuurlijk staan we daar als VDAB ook zelf voor een uitdaging. Maar we willen intern vertalen wat we extern promoten, namelijk dat ieders talent telt.”
Het is meer dan ooit belangrijk in te zetten op loopbaanbegeleiding en -activering. “Daarvoor kunnen onze medewerkers terecht in ons virtueel loopbaanhuis”, vertelt personeelsdirecteur Inge Deblaere. “Dat helpt hen zich te heroriënteren. Je krijgt er een overzicht van alle opleidingen, maar het is vooral ook een tool die aanzet tot nadenken over je competenties en je loopbaan. De virtuele loopbaanpaden helpen je op weg om te groeien in een richting die bij jou aansluit.”
Hetzelfde geldt voor de loopbaancampus van VDAB. “Heel wat van onze interne functies zijn in beweging, waarbij medewerkers zich voor een stukje moeten heroriënteren”, legt Inge Deblaere uit. “De loopbaancampus helpt hen bij die oefening, vooral door hun mogelijkheden te tonen, maar ook door daarbij te vertrekken vanuit de eigen competenties.”
Zoals alle bedrijven kan ook VDAB niet om de krapte op de arbeidsmarkt heen. “We geven onze eigen mensen daarom de kans om zich compleet te herscholen tot een andere functie, bijvoorbeeld van bemiddelaar tot functioneel analist.” VDAB investeert zo maximaal in de competenties van de eigen medewerkers.
Eén van die werknemers die zijn loopbaan in eigen handen nam via de talentencampus, is Tom. Hij is al vijftien jaar actief bij VDAB en is vandaag expert organisatieontwikkeling. “Ik ondersteun mee veranderingstrajecten en managementprocessen in de organisatie”, vertelt hij. Tom begon zijn carrière bij VDAB als bemiddelaar, en groeide door tot teamleider. “Daarna nam ik een pauze. Voor mij was het toen duidelijk dat ik een andere richting wou inslaan.”
De talentencampus hielp Tom op weg. “Dankzij een competentiescreening wist ik welke richting ik uit kon gaan. Er werd een traject uitgestippeld in de richting die bij mij aansloot. Een loopbaancoach hielp bij die heroriëntatie. Het is een heel fijn gevoel dat je alle richtingen uit kan en nooit vastloopt. De grootste meerwaarde vond ik de screening, omdat die duidelijk maakte wat ik kan. Zo hoefde ik mezelf niet te verkopen om een andere richting in te kunnen slaan.”
Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.
WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVERPowered by