Het provinciebestuur van West-Vlaanderen trekt zijn identiteit als warme werkgever door in de innovatieve aanpak van mobiliteit en hybride werken. “Er is al veel gerealiseerd, maar er liggen nog veel uitdagingen op de plank”, zeggen gedeputeerden voor Mobiliteit Jurgen Vanlerberghe en Personeel Sabien Lahaye-Battheu.
Powered by
De stappen die de kustprovincie zet voor groene en slimme verplaatsingen, is voer voor gedeputeerde Vanlerberghe. “We vergroenen ons wagenpark stelselmatig. Alle nieuwe voertuigen die we aankopen, zijn hybride modellen. We investeren ook in elektrische bedrijfsfietsen. Onder de medewerkers leeft de vraag naar fietsleasing, iets wat als overheidsinstantie nog niet mogelijk is. Daar wordt aan gewerkt voor de nabije toekomst”, weet hij. “We delen onze eigen ervaringen graag met de vele bedrijven die we begeleiden op weg naar meer duurzaam woon-werkverkeer. Met onze Testkaravaancampagne laten we de werknemers proeven van de voordelen van de elektrische fiets, speedpedelec of andere slimme vervoermiddelen. Een test die voor velen zo geslaagd is dat ze blijven fietsen”, glimlacht de gedeputeerde trots.
De medewerkers van het West-Vlaamse provinciebestuur zijn al langer vertrouwd met minder onderweg zijn naar het werk. Zes jaar geleden brak telewerk er voor het eerst door. “Toen ging dat om maximaal een dag thuiswerk per week”, zegt gedeputeerde Lahaye-Battheu. “Sinds vorig jaar is telewerk in principe altijd mogelijk in onderling overleg en rekening houdend met de jobinhoud. We zijn actief vanuit vestigingsplaatsen verspreid over West-Vlaanderen en doen aan lokale rekrutering. Zo werken behoorlijk veel medewerkers dicht bij hun woonplaats.”
“We zijn een warme werkgever met een lange traditie van een goede work-life balance. Het personeel werkt volgens zeer flexibele glijtijden en er is een mooie verlofregeling. Ons mobiliteitsbeleid is een voortzetting van hoe we al aan het werk waren”, zegt gedeputeerde Lahaye-Battheu.
Voor de toekomst zal het provinciebestuur vooral de omschakeling naar meer telewerk nog versterken. “We willen een nieuw evenwicht vinden tussen kantoor en telewerk, afhankelijk van de taak van het personeelslid. Uiteraard met aandacht voor de sociale cohesie tussen collega’s, want niemand mag de verbondenheid verliezen. Het kantoor wordt zo de plaats waar collega’s elkaar ontmoeten, waar ze overleggen en de creativiteit van de groep benutten. We passen de werkplek hiervoor aan”, besluit Lahaye-Battheu.
Powered by
Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.
WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVERPowered by