Stad Antwerpen: Sneller naar je schone job bij stad Antwerpen

Vijf stadsmedewerkers vertellen hoe het (schoner) vooruitgaat in Antwerpen

Deel dit interview
LinkedIn Facebook Twitter

’t Stad zorgt voor zijn medewerkers en daar profiteert iedereen van. Vijf stadsmedewerkers vertellen hoe het (schoner) vooruitgaat in Antwerpen. Op die manier helpt de stad als werkgever mee om het fileleed in en rond Antwerpen te verlagen.

Alle mobiele stadsdiensten onder één dak spaart kilometers uit. “Op Luchtbal in Antwerpen-Noord vinden tegen 2026 onder andere onze groendienst, de stadsreiniging en de huisvuilophaling een nieuwe stek”, zegt projectleider stadsbeheer Andreas Dieryck. “Goed voor minstens zeshonderd stadsmedewerkers die er vervoer en materiaal zullen delen. De Technische Cluster Noord zit ook vlak bij een recyclagepark. Op de park & ride die er aangelegd wordt, kunnen meerdere stadsdiensten terecht. Carpoolen, gecombineerde transporten en een mobiele mix voor woon-werkverkeer maakt sowieso minder parkeerplaatsen nodig.”

Groene stadsvloot

“Minder uitstoot rijmt bij de dienstvoertuigen van stad Antwerpen op onze drie V’s”, zegt consulent duurzame mobiliteit Jana Feske. “Vermijden, verschuiven en verduurzamen. De duurzaamste verplaatsing maak je niet”, zegt Jana met de glimlach. “Met ‘verschuiven’ bedoelen we dat we dienstverplaatsingen bijvoorbeeld afleggen met de fiets. In 2019 is de stad gestart met fietsleasing voor haar medewerkers. Samen met rond 400 collega’s lease ik zelf ook een fiets. Voorts hebben we 940 fietsen en een 28 cargofietsen voor onze dienstverplaatsingen. Maar ook elektrische aanhangwagens voor gewone fietsen: die kunnen tot 100 kilogram laden en zijn behalve een duurzaam ook een coronaproof alternatief voor onze dienst stadsreiniging.” “Er loopt nu ook een proefproject met Velo Antwerpen. En met een app reserveer je binnenkort het vervoer dat je voor je dienstverplaatsing nodig hebt, duurzame opties voorop natuurlijk. Na de diensturen delen we twaalf – waarvan vier elektrische – auto’s uit onze vloot met Cambio. Ook voertuigen boven de 3,5 ton verduurzamen we waar mogelijk. Volgend jaar rijden hier twee huisvuilwagens op waterstof.” Jana vindt haar job fascinerend: “Ik verduurzaam mee de bedrijfsvloot van een grootstad met duizenden medewerkers. In een paar jaar is het stevig vooruitgegaan.”

Succesvolle fietsleasing

Fietsleasing komt erop neer dat je (loon)voordelen inruilt voor een zelfgekozen fiets. Na een leasingperiode van drie jaar kies je of je hem teruggeeft of overkoopt. “Mijn elektrische bakfiets ga ik houden”, zegt adjunct-districtssecretaris Olivia Alexander beslist. Haar elektrische bakfiets vindt Olivia het geknipte vervoermiddel. Ze fietst elke dag comfortabel naar het werk én combineert haar verplaatsingen met het vervoer van haar kroost. “Met twee kleine kinderen werd die gewone fietskar héél zwaar”, vertelt ze. “Toen het fietsleasingproject van de stad startte, was ik er als de kippen bij. Ik lease ook een fietszeil, een slot en een helm en ik heb een onderhoudscontract en een diefstal- en bijstandsverzekering.” In het administratief gebouw Den Bell is er bovendien een fantastische fietsenstalling. “Een echte eyeopener”, horen we van een collega. “Reuzegroot, gemakkelijk bereikbaar, goed voorzien voor elke maat van fiets, mét een fietshersteldienst en knappe ophangsystemen. De combinatie met een doorgedreven fietsbeleid dat auto’s ontmoedigt, werkt.”

Flex- en afstandswerk

Flexwerk is ingeburgerd bij de stad Antwerpen, zegt Sanne Van Laerhoven, leidinggevende bij team tijdsbeheer van de stad Antwerpen. Tijdsonafhankelijk werken betekent dat je later begint op kantoor en ’s morgens al van thuis uit werkt, of net extra vroeg op kantoor verschijnt om de files voor te zijn. “Niet voor iedereen mogelijk”, zegt Sanne, die zelf naar haar werk fietst. “De huisvuilwagen moet vertrekken om 7 uur. Back-office kan er natuurlijk meer.” Toch is flexwerk niet massaal doorgebroken. “Veel collega’s zien de voordelen, maar de meesten verkiezen de gewone kantooruren.” Sinds corona brak ook afstandswerk door. “Thuiswerk zal wel een deel van onze nieuwe werkroutine blijven”, oppert Sanne. “Tegelijk wordt onze werkplek Den Bell bereikbaarder dankzij de deelfietsen bij het gebouw. Daardoor raak je ook met een combinatie park & ride en een deelfiets vlotter op je werk.”

E-scooters en e-fietsen

Foutparkeerders, spits jullie oren: Charafdine Zerrad plande zonet een ronde in voor een Antwerpse parkeerwachter. Als planner voor de dienst mobiliteit en parkeren van de stad Antwerpen stuurt Charafdine elke dag een vijftigtal parkeerwachters de straten op. Charafdine zag het aantal e-voertuigen voor het stadspersoneel van Den Bell flink groeien. “Van dienstvoertuigen was er nog geen sprake toen ik begon”, vertelt hij. “Nu is er een gemengde vloot van gewone en elektrische wagens. Ik rij zelf elektrisch op mijn controlerondes van verkeerssignalisatie en parkeerautomaten. Efficiënt en comfortabel, maar ook milieuvriendelijk.”

JOIN THE MOVEMENT!

Baanbrekende Werkgever is een lerend netwerk van organisaties die zich als duurzame en mensgerichte werkgevers willen ontwikkelen en positioneren.

WORD EEN BAANBREKENDE WERKGEVER